![](https://nutriproject.gr/wp-content/uploads/2022/02/farmaka-kai-diatrofh-300x200-1.jpg)
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και τροφίμων
Πολλές φορές όταν κάνουμε χρήση κάποιον φαρμάκων πρέπει να ήμαστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα που επιλέγουμε γιατί πέρα από θετικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκύψουν και αρνητικές.
Όταν για παράδειγμα χρειαστεί να πάρουμε κάποιο αντιβιοτικό καλό θα ήταν να γίνει παράλληλα και αύξηση στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά το γιαούρτι προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μυκητιάσεις. Ωστόσο κάποιες φορές στην κατηγορία των τετρακυκλίνων και μινοκυκλίνων, το ασβέστιο σε συνδυασμό με αυτές τις ουσίες δημιουργεί αδιάλυτες μάζες που απορροφώνται.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη σιδήρου και χρειάζεται να γίνει χρήση συμπληρώματος σιδήρου είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση του δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με γαλακτοκομικά προϊόντα (για 2 ώρες πριν αλλά και για 2 ώρες μετά την λήψη του φαρμάκου) γιατί μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του φαρμάκου, καθώς το ασβέστιο μαζί με το σίδηρο δημιουργούν σύμπλοκα τα οποία δεν απορροφώνται. Χρήσιμο θα ήταν να συνδυάσετε την λήψη σίδηρου με βιταμίνη C (λεμόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, φράουλες) για να αυξήσετε την απορρόφηση στου.
Η λήψη L-θυροξίνης και λεβοθυροξίνης χορηγούνται για την ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Η λήψη τους είναι σωστό να γίνεται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Προσοχή πρέπει να υπάρχει με την χρήση πηγών ιωδίου (θαλασσινά και αλάτι) γιατί η υπό ή υπεριωδιώση μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των φαρμάκων. Επίσης προϊόντα με σόγια καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μειώνουν την απορρόφηση.
Χρήση κορτιζόνης και αντισυλληπτικών: Με την χρήση αυτών των φαρμάκων καλό θα είναι να γίνεται μείωση στην κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης. Διότι θα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας στην ήδη υπάρχουσα κατακράτηση. Η διατροφή καλό είναι να βασίζεται στην κατανάλωση ανεπεξέργαστων υδατανθράκων (πχ. προϊόντων ολικής άλεσης), φρούτων, λαχανικών και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος .
Αντιπηκτική αγωγή: Σημαντικό είναι με την χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων να περιορίζεται η βιταμίνη K, η οποία ανταγωνίζεται το φάρμακο και μειώνει την απορρόφηση του. Πηγές βιταμίνης Κ: μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, σπανάκι, σπαράγγια, ελαιόλαδο, φλοιός σιταριού, βρώμη, ρεβίθια, φράουλες, συκώτι, φασόλια κ.α.
Χρήση διουρητικών γίνεται συνήθως για την ρύθμιση στης αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ καλό είναι να αποφεύγεται γιατί περιέχει μια ουσία που ονομάζεται φουρανοκουμαρίνη, η οποία επηρεάζει την λειτουργία κάποιον ενζύμων στο έντερο που είναι υπεύθυνα για την αποβολή άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό. Επίσης η χρήση ginseng σε άτομα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή καλό είναι να αποφεύγεται γιατί δρα ανταγωνιστικά με τα διουρητικά
Τέλος η λήψη αλκοόλ σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή μειώνει την δραστικότητα των φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες πιο σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες.