8 εντυπωσιακοί λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που παχαίνουμε, μερικοί δεν μας περνάνε καν από το μυαλό. Τα παραπάνω κιλά συνήθως προέρχονται από την αύξηση των θερμίδων στην καθημερινή μας διατροφή, σε συνδυασμό με τη μείωση ή και την αποφυγή κάθε είδους φυσικής δραστηριότητας. Τι γίνεται όμως όταν καταναλώνουμε τις ίδιες θερμίδες, ασκούμαστε συστηματικά αλλά παρόλα αυτά τα κιλά αυξάνονται; διαβάστε παρακάτω μερικούς:
- Άγχος και stress
Όταν οι ρυθμοί της καθημερινής μας ζωής είναι υπερβολικά έντονοι, το σώμα μας εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη λοιπόν εκκρίνεται όταν το stress και το άγχος μας είναι αυξημένα, και προκαλεί την αύξηση της όρεξης μας για φαγητό. Το χειρότερο όμως είναι ότι όταν είμαστε αγχωμένοι, κατευθυνόμαστε στην κατανάλωση πρόχειρων φαγητών που οι θερμίδες και το λίπος είναι σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τα παραπάνω κιλά μας!
- Έλλειψη ύπνου
Η έλλειψη ύπνου βοηθάει την αύξηση βάρους. Από τη μια αν κάποιος κοιμάται αργά, μέχρι να ξαπλώσει αρχίζει να τσιμπολογάει ασταμάτητα το οποίο αυξάνει κατά πολύ τις θερμίδες, άρα οδηγεί σε αύξηση βάρους πολύ εύκολα, καθώς δεν προλαβαίνει με τίποτα ο οργανισμός να τις κάψει. Επίσης αλλάζει ο ρυθμός που εκκρίνονται οι ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη και την πείνα. Οπότε να κοιμάστε σωστά, ιδανικά 6-8 ώρες!
- Η διακοπή του καπνίσματος
Η διακοπή του καπνίσματος αρχικά είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος για το καλό της υγείας του. Όλοι έχουμε ακούσει, ότι όταν σταματά κάποιος το κάπνισμα παχαίνει κι αυτό διακιολογείται γιατί αρχίζει να τσιμπολογάει, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες για να ξεχαστεί και να καλύψει το κενό του τσιγάρου. Πρέπει όμως να ρυθμιστεί γιατί τα κιλά έρχονται εύκολα. Για παράδειγμα, βρείτε μια δημιουργική ασχολία ή κάποιο άθλημα!
- Πολυκυστικές ωοθήκες
Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα φαινόμενο πολύ συχνό στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και έχει να κάνει με ορμονικές διαταραχές. Η διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών επηρεάζει την περίοδο των γυναικών και προκαλεί αύξηση βάρους, ακμή και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στις γυναίκες που πάσχουν, το λίπος πηγαίνει στην κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακών ασθενειών.
- Αντικαταθλιπτικά
Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, μία σημαντική τους παρενέργεια όμως είναι η αύξηση βάρους(καθώς επεμβαίνουν στις ορμόνες). Αν λαμβάνετε κάποια θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και έχετε πάρει κιλά , απευθυνθείτε το γιατρό σας, να τροποποιήσετε τη θεραπεία, ποτέ όμως μη λειτουργείτε αυτόνομα !
- Στεροειδή
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα στεροειδή, προκαλούν κι αυτά με τη σειρά τους, αύξηση του βάρους. Αυξάνουν την όρεξη για φαγητό και προκαλούν κατακράτηση στον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση λήψης στεροειδών πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
- Υποθυροειδισμός
Σε περίπτωση που ο θυρεοειδής σας αδένας δεν παράγει σε ικανοποιητικό ποσοστό ορμόνη, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το βάρος σας, να κρυώνετε πολύ πιο εύκολα και να αισθάνεστε κούραση και αδυναμία πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, η χαμηλή έκκριση της ορμόνης του θυροειδούς, ρίχνει το μεταβολισμό σας, πράγμα που οδηγεί άμεσα σε αύξηση βάρους. Να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν η έκκριση της ορμόνης βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα αλλά στις κατώτερες ενδείξεις , πάλι το βάρος αυξάνεται. Οπότε στην περίπτωση που έχετε υποθυροειδισμό, καλό θα είναι να λάβετε μια θεραπεία με χάπια για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και φυσικά να επανέλθετε στο φυσιολογικό σας βάρος.
Η αλλαγή των ορμονών σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του βάρους και του λίπους στο γυναικείο σώμα , ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Κατά κύριο λόγο οι γυναίκες, παίρνουν κιλά στο διάστημα της προ-εμμηνόπαυσης και μετά από αυτήν. Δεν ευθύνεται όμως μόνο η αλλαγή των ορμονών, αλλά και η αύξηση της ηλικίας που ρίχνει το μεταβολισμό .Μια καλή πρακτική για να διατηρήσετε την ισορροπία λοιπόν, είναι να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα, που με τη σειρά της θα αυξήσει τις καύσεις στον οργανισμό σας.