Pexels Yaroslav Shuraev 9632620

5 Διατροφικές συνήθειες για να “πεινάς” λιγότερο

Σίγουρα υπάρχουν κάποιες διατροφικές συνήθειες που έχετε όταν είστε έντονα φορτισμένοι. Έντονα συναισθήματα και διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις όπως το άγχος, η στεναχώρια, η εξάντληση κ.α. μας έχουν οδηγήσει πολλές φορές στην αναζήτηση της ευχαρίστησης μέσω του φαγητού το οποίο μάλιστα, τις πιο πολλές φορές είναι υψηλό σε ζάχαρη ή λίπος. Τέτοιες επιλογές είναι απολαυστικές και μας ανακουφίζουν προσωρινά από την συναισθηματική φόρτιση.

Ωστόσο τι γίνεται αν αυτή η συμπεριφορά γίνεται συνήθεια; Εκτός του ότι οι συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων είναι ανθυγιεινές και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, δημιουργείται και ένας “φαύλος κύκλος” αρνητικής διάθεσης καθώς στην αρχή τρώμε κάτι για να νιώσουμε καλύτερα αλλά μετά από λίγο αισθανόμαστε άσχημα ή ακόμα και ενοχές για την επιλογή μας.

Το μυστικό είναι να μάθουμε να διακρίνουμε την πραγματική (βιολογική) πείνα από την συναισθηματική πείνα. Ή πρώτη είναι όταν όντως η τροφή και η ενέργεια που μας παρέχει είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας ενώ η δεύτερη είναι όταν καταφεύγουμε στο φαγητό, όταν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από κάτι και ψάχνουμε να αντλήσουμε από αυτό την ευχαρίστηση που μας λείπει. Το φαγητό φυσικά και είναι ευχαρίστηση αλλά όχι η μόνη. Τα καλά νέα όμως είναι ότι μπορείς να μάθεις να εντοπίζεις την συναισθηματική πείνα και να την ελέγχεις. Παρακάτω θα διαβάσεις 5 τρόπους με τους οποίους μπορείς να μετριάσεις την συναισθηματική πείνα όταν νιώθεις ότι σε κυριεύει.

  • #1. Πριν καταναλώσουμε ένα γεύμα, να σταθούμε λίγο και να αναρωτηθούμε αν πεινάμε πραγματικά ή απλά νιώθουμε άμεση ανάγκη για ευχαρίστηση ή ικανοποίηση. Μήπως έχει συμβεί κάτι άλλο πριν κατά την διάρκεια της ημέρας που μας στεναχώρησε ή μας θύμωσε; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε πότε μας συμβαίνει και να συνειδητοποιήσουμε την συχνότητα που γίνεται.
  • #2. Αν τώρα καταλάβουμε ότι είμαστε επηρεασμένοι συναισθηματικά, μπορούμε να μην καταφύγουμε στο φαγητό και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να χαλαρώνουμε και να διασκεδάζουμε που κάνουν καλό και στην υγεία μας όπως πχ να βγούμε για περπάτημα ή τζόκινγκ ή να ασχοληθούμε με κάτι που μας αρέσει ή να τηλεφωνήσουμε σε έναν φίλο μας. Έτσι, θα απασχολήσουμε το εαυτό μας και η πλασματική πείνα μας θα εξασθενίσει.
  • #3. Είναι σημαντικό να μάθουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που μας προκαλούν ένταση. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθουμε πιο καλά με τον εαυτό μας, θα εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας και θα σεβόμαστε τον εαυτό μας τόσο όσο να τον τροφοδοτούμε με υγιεινές επιλογές τροφίμων.
  • #4. Ακόμα, είναι ωφέλιμο να έχουμε διαθέσιμες υγιεινές επιλογές τροφίμων στον σπίτι ή στον χώρο εργασίας μας. Έτσι, όταν νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι παραπάνω, θα οδηγηθούμε σε αυτές, αποφεύγοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν οι διαφορετικές επιλογές τροφίμων (όπως τα γλυκά, τα πατατάκια ή άλλα αλμυρά σνακ κτλ) στον οργανισμό μας. Αυτό το βήμα απαιτεί από εμάς οργάνωση και πειθαρχία στα ψώνια που θα κάνουμε στο σούπερ-μάρκετ, προτιμώντας υγιεινές έναντι ανθυγιεινών επιλογών τροφίμων.
  • #5. Να προσέχουμε γενικά την ποιότητα στην διατροφή μας, εξασφαλίζοντας μας την επαρκή ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων που χρειαζόμαστε. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μέσω των διεργασιών που συμμετέχουν μπορούν να επηρεάσουν θετικά και να σταθεροποιήσουν την διάθεση μας. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που θα ήταν καλό να καταναλώσουμε συχνά είναι τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο φρέσκος γαύρο, η τσιπούρα και το σκουμπρί), ο λιναρόσπορος , η σόγια τα καρύδια κ.α .

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4