Pexels Polina Tankilevitch 5469150

4 κατηγορίες τροφών που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Πάνω από 420 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει  εξαπλωθεί ραγδαία. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από την υπερβολική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας και  αποτελεί κύρια  αιτία σοβαρών επιπλοκών στην υγεία και τον οργανισμό μας όπως: το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, η απώλεια της όρασης και τέλος, η νεφρική ανεπάρκεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο  διαβήτης τύπου 2, είναι αποτέλεσμα της αντίστασης του οργανισμού μας  στην ινσουλίνη. Είναι δηλαδή μια κατάσταση, κατά την οποία  ο οργανισμός μας  δεν μπορεί  να αξιοποιήσει σωστά την ορμόνη ινσουλίνη που παράγεται στο πάγκρεας για να εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά οι βασικότεροι είναι: η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η αποχή από τη σωματική άσκηση και η ανθυγιεινή διατροφή.

Η διατροφή μας είναι πολύ βασικό κομμάτι όσον αφορά το διαβήτη τύπου 2. Θεωρείται μάλιστα ότι υπάρχουν 4 συγκεκριμένα είδη τροφών, τα οποία θα πρέπει να τα αποφεύγουμε, καθώς υποβοηθούν πολύ την εμφάνιση κι ανάπτυξη της ασθένειας αυτής. Δείτε ποια είναι αυτά:

  1. Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα τα αλλαντικά, τα τυποποιημένα προϊόντα και τα δημητριακά με ζάχαρη, αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό  τον κίνδυνο διαβήτη, κυρίως εξαιτίας των  πρόσθετων συντηρητικών  που περιέχουν, αλλά και της ζάχαρης και  του αλατιού.
  2. Αποξηραμένα φρούτα: Σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα, τα αποξηραμένα έχουν υψηλή  περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όχι όμως σε φυτικές ίνες για τις οποίες φημίζονται τα φρούτα. Οι φυτικές ίνες λοιπόν, στις οποίες είναι φτωχά τα αποξηραμένα φρούτα, εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και προάγουν γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού.  Επομένως, αντί για αποξηραμένα, επιλέξτε φρέσκα φρούτα.
  3. Αμυλούχα λαχανικά: Ο αρακάς, το καλαμπόκι και η γλυκοπατάτα είναι λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Η υπερβολική πρόσληψη αμύλου, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους, αλλά και την απότομη άνοδο των τιμών του σακχάρου, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
  4. Κόκκινο κρέας: Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, έχει άμεση σχέση την αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου και μάλιστα σε ποσοστό έως 19%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Χωρίς ακόμη να έχει διασαφηνιστεί πλήρως, η αιτία μέχρι στιγμής έγκειται στην παραπάνω περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε σίδηρο, το οποίο έχει ως  αποτέλεσμα να προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού μας που παράγουν ινσουλίνη.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4