12 σημάδια που δείχνουν ορμονική διαταραχή
Μια ορμονική διαταραχή είναι λογικό να ταράξει τις ισορροπίες του οργανισμού. Αν αισθάνεστε μια ευερεθιστότητα στον οργανισμό σας, ή κάποιο επίμονο φούσκωμα, ή η διάθεσή σας είναι λίγο περίεργη και δε γνωρίζετε πώς να το εξηγήσετε, τότε μάλλον όλα αυτά οφείλονται στις ορμόνες σας.
Τι εννοούμε; Ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια ανισορροπία στις ορμόνες σας, καθώς έχουν το ρόλο αγγελιοφόρου των χημικών ουσιών στον οργανισμό μας, οι οποίες χημικές ουσίες επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων αλλά και των κυττάρων μας. Μην πανικοβληθείτε όμως, καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε αυξομειώσεις στις τιμές τους σε διάφορες περιόδους της ζωής μας, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , της εμμηνόπαυσης αλλά και κατά την περίοδο μας. Επιπρόσθετα, τις φυσιολογικές τιμές των ορμονών μπορούν να επηρεάσουν και η λήψη φαρμάκων αλλά και η συνύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας.
Τι συμπτώματα επομένως έχουμε όταν υποφέρουμε από ορμονικές διαταραχές, δίχως να το υποπτευόμαστε;
Συχνοί Πονοκέφαλοι: όταν μειώνονται τα οιστρογόνα στις γυναίκες, ο πονοκέφαλος, τους χτυπάει την πόρτα. Κι αυτό συμβαίνει συνήθως, λίγο πριν την έναρξη ή κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας: Η τεστοστερόνη επηρεάζει και τις γυναίκες! Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ανδρική ορμόνη, επηρεάζει και τις γυναίκες καθώς την παράγουν κι αυτές. Αν επομένως τα επίπεδα είναι χαμηλά, πέφτει και η διάθεση τους για σεξ.
Αλλαγές στο στήθος: Μια πιθανή αύξηση των οιστρογόνων στο γυναικείο οργανισμό, μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα του ιστού των μαστών, δημιουργώντας κύστες ή και ογκίδια στο γυναικείο στήθος. Σε περίπτωση λοιπόν που στο στήθος σας, αρχίζετε να βλέπετε αλλά και να νιώθετε αλλαγές, επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας.
Ακανόνιστες περίοδοι: Το ιδανικό και πιο σύνηθες διάστημα μεταξύ των περιόδων στις γυναίκες, κυμαίνεται από 21-35 ημέρες. Αν λοιπόν, η περίοδός σας είναι ασταθής, είναι πολύ πιθανό να έχετε είτε λιγότερες είτε περισσότερες ορμόνες που επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο. Τέτοιες ορμόνες είναι η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα. Επίσης, οι μη τακτικές περίοδοι, μπορεί να οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Εάν τέλος, είστε μεταξύ 40-50 χρόνων, υπάρχει περίπτωση να μπαίνετε στην εμμηνόπαυση.
Κολπική ξηρότητα: Την κολπική ξηρότητα ή τον ερεθισμό του κόλπου, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα, βοηθούν τον ιστό του κόλπου να έχει φυσιολογική υγρασία, επομένως όταν τα οιστρογόνα δεν είναι αρκετά, τα κολπικά υγρά μειώνονται αναλογικά.
Προβλήματα ύπνου: Εδώ έχουμε δυο περιπτώσεις. Είτε τις εφιδρώσεις και τις νυχτερινές εξάψεις, τις οποίες προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό σας, είτε από την άλλη τις αϋπνίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων προγεστερόνης(η οποία απελευθερώνεται από τις ωοθήκες).
Προβλήματα πεπτικού: Στο έντερό μας, υπάρχουν οι υποδοχείς, οι οποίοι είναι μικροσκοπικά κύτταρα και αντιδρούν στις υψηλότερες ή τις χαμηλότερες τιμές προγεστερόνης ή οιστρογόνων και έχουν ως αποτέλεσμα, την πρόκληση προβλημάτων όσον αφορά την πέψη των τροφών μας (από πόνο στο στομάχι μέχρι ναυτίες, φούσκωμα και διάρροιες). Άλλωστε, θα έχετε παρατηρήσει τα προβλήματα στο πεπτικό σας σύστημα κατά την περίοδό σας.
Αυξημένη όρεξη & πρόσληψη βάρους: Όταν νιώθετε μελαγχολία ή ευερεθιστότητα, συνήθως καταφεύγετε στο φαγητό, κι αυτός είναι ο λόγος που τα χαμηλά ποσοστά ορμονών σχετίζονται με την αύξηση βάρους. Επιπρόσθετα, οι χαμηλές τιμές οιστρογόνων επηρεάζουν τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό μας, μιας ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη τροφής.
Αλλαγές στη διάθεση & κατάθλιψη: Σύμφωνα με έρευνες, οι απότομες αυξομειώσεις ορμονών προκαλούν κατάθλιψη, κακή διάθεση και μελαγχολία. Τα οιστρογόνα, επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές(νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη) και ρίχνουν τη διάθεση μας.
Προβλήματα μνήμης: Ακόμη, δεν έχει αποδειχθεί πλήρως, πως επηρεάζουν οι ορμόνες τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με ερευνητές, ίσως οφείλεται στις μεταβολές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, οι οποίες επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές. Συνήθως, τα προβλήματα μνήμης και προσοχής εμφανίζονται κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης αλλά και ης εμμηνόπαυσης. Υπάρχει περίπτωση, όμως, να οφείλεται και σε τυχόν προβλήματα στο θυροειδή.
Χρόνια ακμή: Η μεγαλύτερη ποσότητα από τις φυσιολογικές τιμές ανδρογόνων στις γυναίκες, κινητοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες, κι αυτοί παράγουν περισσότερο σμήγμα. Επίσης, τα ανδρογόνα επηρεάζουν τα κύτταρα του δέρματός μας( και μέσα αλλά και γύρω από τους θύλακες των τριχών), κάτι που κλείνει τους πόρους και προκαλεί την ακμή. Πριν την περίοδο, πάντα παρατηρείται μια ελαφριά έξαρση ακμής στις γυναίκες. Αυτή που πρέπει να ληφθεί υπόψιν πιο σοβαρά, είναι η ακμή που δεν υποχωρεί, καθώς αυτή είναι αποτέλεσμα της διαταραχής ορμονών.
Επίμονη κούραση: Τα υψηλά ποσοστά της ορμόνης προγεστερόνης, προκαλούν υπνηλία. Επίσης, ελάχιστη ενέργεια προκαλεί και υποθυρεοειδισμός. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μη φυσιολογική κόπωση, καλό είναι να κάνετε εξετάσεις αίματος, καθώς η επίμονη κούραση είναι από τα πιο βασικά συμπτώματα διαταραχής ορμονών. Οπότε, μια εξέταση θα σας λύσει όλες τις απορίες.