Pexels Iconcom 479628

10 τρόφιμα που δεν θα άγγιζε ο διαιτολόγος

Ο διαιτολόγος σας, αποτελεί μια συνηθισμένη επίσκεψη τακτικά γιατί έχετε βάλει στόχο την απώλεια βάρους. Έχετε αναρωτηθεί, τι τρώει αυτός ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του;  Δε θα θέλατε να δείτε ποιο είναι το δικό του πρόγραμμα διατροφής μέσα σε ένα 24ωρο;

Σίγουρα η διατροφή του βασίζεται σε υγιεινές τροφές, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, τα ψάρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης. Υπάρχουν άραγε τροφές που ούτε καν πλησιάζει; Φυσικά: σας έχουμε 10 από αυτές:

  1. Προϊόντα χαμηλών λιπαρών: Η φράση  «χαμηλά λιπαρά», αυτόματα  μεταφράζεται στο μυαλό ενός διαιτολόγου ως παραπάνω περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όταν τα τρόφιμα που καταναλώνετε  επεξεργάζονται, σημαίνει ότι τους προστίθενται επιπλέον ζάχαρη, γιατί κατά την επεξεργασία τους  που μειώνονται και τα κακά και τα καλά λιπαρά, τους προστίθενται ζάχαρη για να τονωθεί η γεύση τους και να μην είναι άνοστα.
  2. Δημητριακά πρωινού: Τα δημητριακά πρωινού, είναι μια άμεση και γρήγορη λύση για κατανάλωση, όμως περιέχουν αρκετό αλάτι και ζάχαρη και πολύ λίγες φυτικές ίνες. Ένας διαιτολόγος δηλαδή, θα προτιμούσε να καταναλώσει πίτουρο βρώμης γιατί περιέχει πληθώρα φυτικών ινών, έχει ελάχιστα σάκχαρα και λιπαρά και είναι μια ακατέργαστη τροφή, η οποία σε συνδυασμό με γιαούρτι ή γάλα απογειώνεται! Αν πάλι προσθέσετε και ξηρούς καρπούς ή φρούτα, έχετε μια θρεπτικότατη επιλογή γεύματος!
  3. Επιδόρπια γιαουρτιού: Τα επιδόρπια γιαουρτιού επειδή προσφέρουν το συνδυασμό γιαουρτιού και φρούτου ή κάποιου ξηρού καρπού, θεωρούνται πολύ υγιεινή επιλογή. Όμως, πρόκειται για ένα γλυκό επιδόρπιο, το οποίο σίγουρα δεν έχει προβιοτικά για να ρυθμίσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας (κάτι το οποίο αναμένουμε από την κατανάλωση ενός γιαουρτιού) και φυσικά σίγουρα περιέχει ζάχαρη για να έχει αυτή τη γλυκιά γεύση. Επομένως, ένας διαιτολόγος, όχι δεν θα το επέλεγε!
  4. Πατατάκια, γαριδάκια: Όσο ανθυγιεινά κι αν είναι, έχουν νόστιμη και εθιστική γεύση και τα έχουμε συνδυάσει με καλή παρέα, σπίτι, ταινία, κουβεντούλα κτλ. Κανείς δεν μπορεί να τσιμπήσει μόνο ένα, ούτε καν ένας διαιτολόγος που γνωρίζει παραπάνω πράγματα! Έχουν πολύ αλάτι, πολλά κακά λιπαρά και είναι φουλ επεξεργασμένες τροφές. Άρα εδώ τι θα έκανε ένας διαιτολόγος; Θα επέλεγε ποπ κόρν σπιτικά, τα οποία έχουν και λιγότερο αλάτι και λιγότερο βούτυρο, επομένως είναι αυτόματα μια πιο υγιεινή επιλογή. Κι έτσι, μπορεί χωρίς τύψεις να φάει και λίγα παραπάνω!
  5. Ψημένοι και αλατισμένοι ξηροί καρποί: Γιατί να επιλέξει ψημένους και αλατισμένους, ενώ έχει την επιλογή να φάει άψητους και ανάλατους που είναι θρεπτικότεροι και υγιεινότεροι;
  6. Ροφήματα με καφέΠλέον οι καφέδες, μόνο καφέδες δεν είναι με τόσα πρόσθετα που υπάρχουν. Τι εννοούμε; Ότι πλέον, με τη σαντιγί, τα σιρόπια , τις κρέμες, το γάλα ή και το ζαχαρούχο γάλα, το αλκοόλ, τα μπισκότα ή και τη σοκολάτα, ένας καφές, αποτελεί πηγή υπεράριθμων θερμίδων, υπερβολικής ζάχαρης και λιπαρών. Ένας διαιτολόγος λοιπόν, θα επιλέξει ένα σκέτο καφέ( φίλτρου, ελληνικό, εσπρέσο ή καπουτσίνο) μαζί με τη συνοδεία ενός μικρού γλυκού για να μην ξεφύγει τόσο θερμιδικά.
  7. Λευκή Ζάχαρη: Η λευκή ζάχαρη, είναι εχθρός της καλής μας υγείας και ένας διαιτολόγος, το γνωρίζει πολύ καλύτερα αυτό! Γι’ αυτό και επιλέγει καστανή ζάχαρη ή φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης που αποτελούν υγιεινότερες επιλογές και δεν βλάπτουν την υγεία μας, ούτε έχουν πολλές θερμίδες( πχ στέβια).
  8. Επεξεργασμένο κρέας, όπως για παράδειγμα σαλάμι, λουκάνικα και μπέικον: Το επεξεργασμένο κρέας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι από τις πιο επικίνδυνες τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς προκαλεί σειρά ασθενειών με γνωστότερη τον καρκίνο. Άρα ένας διαιτολόγος, στη διατροφή του δεν περιέχει τέτοιες τροφές, παρά μόνο πολύ σπάνια.
  9. Σολομός ιχθυοτροφείου: Ο σολομός , παρόλα τα οφέλη του στην υγεία για τα οποία είναι γνωστός, αποτελεί , αν δεν προσέξει κανείς, μια από τις πιο τοξικές τροφές στον κόσμο! Ειδικότερα, οι έγκυες και τα παιδιά, προτείνεται να μην ξεπερνούν την κατανάλωση σολομού πάνω από 2 φορές το μήνα. Επομένως, ένας διαιτολόγος, θα αντικαταστήσει το σολομό με ένα αντίστοιχο λιπαρό και πιο ασφαλές ψάρι( άλλωστε στη χώρα μας έχουμε πληθώρα ψαριών).
  10. Λευκό ψωμί: Το ψωμί είναι ένας σημαντικός  υδατάνθρακας και αποτελεί βάση  στη μεσογειακή διατροφή. Το λευκό ψωμί όμως,  δεν έχει πολλές φυτικές ίνες και επίσης, περιέχει υδατάνθρακες  με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Ένας διαιτολόγος όμως,  θα προτιμούσε ψωμί ολικής άλεσης , το οποίο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας σε ισορροπία και επιπρόσθετα,  γιατί λόγω των φυτικών ινών του, μας κρατά περισσότερη ώρα χορτάτους και πλήρεις.

Συνοψίζοντας, καλό είναι  να τρώμε τα πάντα και με μέτρο, όπως και οι διαιτολόγοι. Άνθρωποι είναι όπως κι εμείς, όμως γνωρίζουν ότι η τροφή  μας θα πρέπει να είναι κατά βάση υγιεινή και ισορροπημένη, κι ας ξεφεύγουμε ανά περιόδους λιγάκι!   Εσείς δε θα ακολουθήσετε το παράδειγμά τους;

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4