Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει και συνεχίζουν να απασχολούν πολύ τον τομέα της υγείας και της διατροφής, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταλαιπωρείται από τέτοια προβλήματα. Περιστατικά διατροφικών διαταραχών συνεχίζουν να σημειώνονται παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης που έχουν δημιουργηθεί για την σωστή πληροφόρηση του κοινού. Πρόκειται για άκρως σημαντικά θέματα διατροφής που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του ατόμου. Στην κατηγορία των διατροφικών διαταραχών ανήκουν η νευρική ανορεξία ή νευρογενής βουλιμία και τα επεισόδια υπερφαγίας.
Νευρική ανορεξία
Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία τα άτομα δεν τρέφονται με τις επαρκείς ποσότητες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού και συνεπώς δεν καθίσταται δυνατό να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες λειτουργίες του. Τότε γίνεται λόγος για μια κατάσταση συνεχούς υποσιτισμού που επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ατόμου όπως ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός και η χαμηλή αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ανακοπής. Αποτέλεσμα της λήψης ανεπαρκών ποσοτήτων τροφής είναι η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που με την σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης όπου τα κόκαλα χάνουν ασβέστιο και γίνονται εύθραυστα. Ακόμη για τα άτομα που έχουν αφυδατωθεί λόγω της διαταραχής ηλεκτρολυτών υπάρχει κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας ενώ συνήθεις απόρροιες της νευρικής ανορεξίας είναι η απώλεια μυικής μάζας, η κούραση και η αδυναμία, η ξηροδερμία, πιθανή ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές.
Τα άτομα που παρουσιάζουν βουλιμικές τάσεις μπορεί να μην διατρέχουν τον κίνδυνο της έλλειψης επαρκών θρεπτικών συστατικών, διατρέχουν όμως τον κίνδυνο να προκληθούν διάφορες επιπλοκές στον οργανισμό τους λόγω των συχνών εμετών. Τα συχνά επεισόδια εμετών προκαλούν στον οργανισμό αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε μπορεί να προκαλέσουν ασταθή καρδιακό ρυθμό ακόμα και ανακοπή. Άλλα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι η ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου και του στόματος λόγω της συχνής παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών, πεπτικό έλκος και φθορά των δοντιών.
Επεισοδιακή υπερφαγία
Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία τα άτομα καταναλώνουν ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες τροφής και συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, η αυξημένη χοληστερίνη, οι δυσλειτουργίες της χοληδόχου κύστης και η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 αποτελούν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία σε καταστάσεις επεισοδιακής υπερφαγίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σημαντικότερο πράγμα σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης και η αναζήτηση βοήθειας. Με τον τρόπο αυτό ο κίνδυνος που διατρέχει η υγεία του ατόμου περιορίζεται, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε στους αρμόδιους φορείς υγείας σε περίπτωση που κάποιο άτομο από το περιβάλλον μας αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα. Η πράξη αυτή μπορεί να αποβεί σωτήρια για την ζωή του.